- Du har ikke vært i Bolivia før du har kjørt en skrøpelig folkevogn opp «Death Road», sier Oscar mens han knasker på en saftig ananas smuglet inn fra Cuba. Med foten ut av vinduet og halen trygt plassert på pedalen, manøvrer han oss nonchalant mot villchilliens hjemtrakter på jakt etter den sterkeste av dem alle:  Naga jolokia.

- Skogene her er fulle av villchili, sier Oscar mens han balanserer bussen på kanten av et stup. De finnes i alle mulige størrelser, farger og sterkhetsgrader. Akkurat som apekatter. Noen er små, milde og pene som meksikanske spidermonkeys, mens andre er store og mannevonde beist som kan rive smaksløkene ut av munnen på deg. Ikke ulikt bavianer, legger han til og grøsser så det drysser lus ut av pelsen

- Bolivia er chiliens hjemland. Her vokser ennå hundrevis av botaniske varianter fritt, og alle chilisorter som spises og dyrkes rundt omkring i verden i dag kan spores tilbake til disse. Det inkluderer arter som spansk pepper, jalapeño og habanero, som er de vanligste innslagene i norske grønsaksdisker.

- Chili inneholder et stoff som heter capsaiciner, fortsetter Oscar. Det er det som bringer fram hetetoktene i kroppen og tårene i øynene ved chilioverdose. Men noen av disse ville skogschiliene som vokser i Bolivia sies å være søte, uten et hint av capsacinets brennende smak. Historiene om chiliens mysterier blir akkompagnert av harkingen fra folkevognen mens den kjemper seg opp de grønne fjellsidene langs den usikrede veien. Oscar kjemper sin egen kamp; mot lokale insekter på jakt etter noe som ifølge han selv er enda sterkere enn chili, apeblod.  

Mennesker har krydret maten sin med chili i minst 8000 år. Først ble det brukt villchili, men allerede for 6000 år siden begynte man å kultivere planten. I dag er chili, som i en eller annen form benyttes av to tredjedeler av verdens befolkning, klodens mest brukte krydder.

Etter flere timer til fots i det tettvokste, bolivianske skogsterrenget, kjenner Oscar lukten av capsaiciner rive i neseborene. - Følg meg, roper han entusiastisk og slenger seg fra tre til tre før han lander noen hundre meter lenger inn i skogen. "Møt Naga Jolokia," sier han stolt og stapper den stutte chilifrukten inn i munnen.

Naga Jolikia var inntil 2007 regnet som verdens heteste chilli. Den er blitt målt til mer enn en million “Scoville heat units”, som betyr at den er 400 ganger sterkere enn tabasco. De siste årene har det vært flere omrokkeringer i chilihierarkiet og i dag er det Carolina Reaper som kan smykke seg med tittelen verdens sterkeste.

Oskar ligger skjelvende på bakken med halen i munnen og gisper etter luft. Han er rød som en Naga Jolikia og klissvåt av tårer og svette. - Ingen grunn til panikk! Det er bare capsaicinene i chilien som reagerer med en gruppe nerver i sansesystemet mitt. Akkurat nå skulle jeg ønske jeg var en apefugl, fugler blir nemlig ikke påvirket av capsaiciner som oss pattedyr. Med mindre en av dere har et par vinger i lomma som kan limes på ryggen min, så tror jeg at jeg ligger her og slapper av litt. Tar dere igjen i Argentina!

Følg med på Facebook om du vil få med deg neste brev fra vår reise gjennom latinamerikanske landegrenser og matkulturer. Snart åpner vi Amerigo Bar og Grill, en panamerikansk restaurant på Solli Plass i Oslo. Legg igjen en e-postadresse nederst på siden for å holde deg oppdatert.

Comment