Folkevognen savner verken lydene til Oscar eller Bolivias fjelloverganger der den ruller rolig gjennom den argentinske pampasen. "Dette er for godt til å være sant", tenker den for seg selv idet en meksikansk apefugl lander på frontruta.

Forfatteren Jorge Luis Borges sa at pampasen, med sine endeløse sletter, er det eneste stedet på jorden Gud kan utfolde seg fritt. Pampasens gressletter viste seg i alle fall å være ideelle for kveget europeerne tok med seg over Atlanterhavet på 1500-tallet, og er i dag er hjemmet til mange av de potensielt beste biffene i hele verden.
 Luján River in San Pedro, Buenos Aires Province, Argentina. Foto: FlickreviewR

Luján River in San Pedro, Buenos Aires Province, Argentina. Foto: FlickreviewR

Vi prøver å skrape han av med vindusviskerne, men den lille apekatten har allerede tatt av seg vingene og funnet fast panser under føttene. Det er bare meg, sier Oscar fornøyd mens han svinger seg inn gjennom vinduet og brøyter plass bak rattet. En stund trodde jeg bolivianske trær var det siste jeg skulle få se, sier han og klør seg i skjegget. Men så, i min mørkeste time, lander det plutselig en spillegal boliviansk ørn rett ved føttene mine, som vedder vingene sine på at jeg ikke klarer å gjette hva favorittmaten hans er. Finnes det noen som ikke mener et grillet argentinsk kjøttstykke med chimichurri-saus og saltbakte poteter er det beste som finnes?
 

Chimichurri er for den argentinske biffen det pestoen er for den italienske pastaen. Basisingrediensene i den smaksrike sausen er persille, hvitløk, pepper og olivenolje, men den lages i en rekke varianter.
 En grovkuttet utgave av chimichurri

En grovkuttet utgave av chimichurri

Oscar svinger av hovedveien og etter et par timer på en humpete grusvei stopper vi ved en staselig ranch som speiler seg i en liten innsjø.  «Estanciaen» var arbeidsplassen til den argentinske cowboyen, «gauchoen», forteller Oscar mens vi trasker mot huset. Men denne er omgjort til en gjestegård, og her arrangerer de en «Asado» som er viden kjent for sine smakfulle kjøttstykker, preparert på tradisjonelt argentinsk vis.
 

Asado er den mest populære formen for sosialt samvær i Argentina - og samlingspunktet er grillen. Det er en feiring av grillet kjøtt og flammer, som skåles i Malbec og Fernet med cola. Argentinere bruker ved som varmekilde og griller ulike rene kjøttstykker indirekte over forkullede trebiter, noe som gir et mørt og smaksrikt resultat.

Oscar spiser villsvin og lam med begge hendene mens han forteller om argentinernes kjærlighetsforhold til grillen. "Hver eneste argentinske kokk har sin egen hemmelighet når det kommer til grilling. Det handler om alt fra temperatur og hvor ofte kjøttet snus, til forholdet mellom kull og ved. Her er du så vidt i gang med måltidet lenge etter at du er mett, sier Oscar og gnager rent et kyllinglår. Han ser nesten nesten litt melankolsk og ettertenksom ut der han står med chimichurri i munnviken og en banan i venstre labb: 

Ild, kjøtt og enkelt, men smaksintenst tilbehør. Trenger man noe mer? Måtte vært en frisk drink og litt lun storbyatmosfære. Jeg har hørt om noen karer som skal tilby noe liknende i Europa et eller annet sted. Skal visst ligge ved siden av en Monkey bar. Må være midt i blinken for meg.

Vi burde kanskje skjønt tegningen da vi hørte snorkelyder fra den ene kofferten rett før innsjekk på flyplassen i Buenos Aires. En måned på veien med Oscar kunne gitt alle og enhver vrangforestillinger, så vi lot være å undersøke den nærmere. Et eventyr er forbi, men vi snart klare for å starte et nytt i Henrik Ibsens gate 60 på Solli plass. 

Comment