Restaurant Solli plass meksikansk Mexico bar og grill Oslo

Gustav, Richard og et hårete matorakel sanker inn historier, kuriositeter og lokale råvarer gjennom latinamerikanske matkulturer og landegrenser på jakt etter essensen av Amerigo. Første stopp er gatematens høysete, den synkende hovedstaden, Mexico City.

Under et flakkende neonskilt i en av Mexico Citys mørkeste bakgater møter vi Eduardo, en mann som ifølge seg selv brukte mesteparten av 90-tallet på å gro fotballspilleren Chicharito i sin egen hage, samt sto bak den meksikanske limekrisen i 2014.

Eduardo hevder den gamle folkevognen med rustskader og én fungerende frontlykt ikke kan kalles annet enn et kupp når han i tillegg slenger med to kasser mezcal og et meksikansk matorakel. Orakelet henger i taket og spiser chilibananer, en lokal «spider monkey» med sans for sterke smaker. Apekatten, som heter Oscar, vet tilfeldigvis et og annet om meksikansk matkultur og kjenner gatene i Mexico City bedre enn sin egen hale. "Mexico har verdens beste gatemat", sier han og heller noen dråper mezcal på tanken når folkevognen ikke gir noen tegn på å ville starte. "Gatemat er en kunst som er blitt foredlet i mange titalls generasjoner - lenge før europeerne nådde Mexicos bredder på slutten av 1400-tallet", utdyper Oscar mens han gestikulerer ruten gjennom hovedstaden.

  Mezcal er et agave-brennevin som regnes som tequilaens misforståtte halvbror. Mange tror at mezcal inneholder det psykedeliske virkestoffet mescalin, en myte og en misforståelse som stammer fra navnlikheten.

Mezcal er et agave-brennevin som regnes som tequilaens misforståtte halvbror. Mange tror at mezcal inneholder det psykedeliske virkestoffet mescalin, en myte og en misforståelse som stammer fra navnlikheten.

Bygget og reist på elvegrunn, synker Mexico City litt hver eneste dag, noen steder så mye som en kvart meter i året. "Litt som Bjørvika", bemerker Oscar. Han plukker en lus ut av skjegget og legger til at det var lurt å plassere Amerigo i høyden på Solli plass. Vi runder en krapp sving når apen plutselig trekker i håndbrekket med halen sin foran en provisorisk snekret bod omkranset av folk. "Velkommen til klodens beste matbod", sier Oscar og man kan se apehårene reise seg på ryggen. Han er så fornøyd at han koster på seg et råd til alle som er glad i nye smaker, men litt skeptiske til lokale bakteriekulturer.

Til og med svakelige turistmager tåler en god salsa, selv om den er laget på rå ingredienser. Hemmeligheten er koriander; en urt med desinfiserende egenskaper i verdensklasse

Oscar forteller at utvalget av matboder og retter er så stort at det kan virke overveldende for en uinnvidd turist. "Dere kan være glade for at jeg hang i taket da dere kjøpte skraphaugen", sier Oscar som anbefaler oss å teste chapulines; gresshopper stekt i limejuice, hvitløk og salt, servert med friterte bønner og chili i en håndlaget maistortilla.

  Mat er det viktigste sosiale limet i meksikansk kultur. Her deles rettene på store fat fylt med spennende smaksopplevelser. Maten som sosialt samlingspunkt vil også stå i sentrum på Amerigo.

Mat er det viktigste sosiale limet i meksikansk kultur. Her deles rettene på store fat fylt med spennende smaksopplevelser. Maten som sosialt samlingspunkt vil også stå i sentrum på Amerigo.

Lime er en nøkkelingrediens i mexicansk matkultur og fungerer som et friskt og kontrastfylt innslag i utallige retter. "Mexico er verdens mektigste limeprodusent", sier Oscar og klapper seg på brystet. Når vi påpeker at det var Colombus som først brakte sitrusfrukten til Den nye verden, hopper han opp på taket av folkevognen og sier triumferende: "Men tomaten, den fant vi på! De fruktene og grønnsakene oppdagerne tok med seg tilbake til gamlelandet, gjorde at de neste generasjonene europeere ble sunnere, sterkere og levde lenger". 

Europeerne trodde lenge at tomaten, “the poison apple”, var giftig. Det var fordi tomatene reagerte med tinntallerknene de ble spist av, noe som gjorde at mange døde av blyforgiftning

«Dumme europeere!», ler Oscar med munnen full av gresshopper mens vi trasker tilbake til folkevognen. «Spise mat av tinn!? Hva blir det neste? Bruke krutt som krydder? Lage pudding av blod? Slenger dere over en banan, vi har flere landegrenser som skal krysses før Amerigo åpner!". 

Følg med på Facebook om du vil få med deg neste brev fra vår reise gjennom latinamerikanske landegrenser og matkulturer. Snart åpner vi Amerigo Bar og Grill, en panamerikansk restaurant på Solli Plass i Oslo. Legg igjen en e-postadresse nederst på siden for å holde deg oppdatert.

Comment